Smak tych jajek zachwyca wszystkich. Pomysłowy przepis na przekąskę wielkanocną
Przepisem na jajka faszerowane inaczej podzieliła się Dominika Reich, sommelierka i ekspertka kulinarna, która jest także znawczynią serów. I to właśnie ser jest sekretem pysznego nadzienia jaj. Przepis jest prosty, szybki, a efekt wyjątkowo smaczny. Ten farsz bez wątpienia pokochają fani wyrazistych serów pleśniowych, bo to właśnie taki ser jest tu kluczowym dodatkiem.
Jak zrobić jajka faszerowane z serem pleśniowym?
Aby zrobić farsz do jajek, wystarczy wymieszać żółtka z majonezem i serem pleśniowym. Jak podpowiada Dominika Reich, można tu wybierać spośród różnych serów tego rodzaju. Może to być stilton, może być lazur, a także kozi lub owczy ser pleśniowy, również roquefort.
Ekspertka zwraca uwagę, że w przepisie nie ma soli. Wszystko dlatego, że sery pleśniowe są same w sobie dość słone, dlatego, jeśli zdecydujesz się dodatkowo doprawić swoje jajka faszerowane, należy to robić z dużym wyczuciem. Aby przekąska ładnie wyglądała na wielkanocnym stole, posyp gotowe jajka szczypiorkiem oraz pokruszonym serem.
Przepis: Jajka faszerowane serem pleśniowym
Przepis Dominiki Reich.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 195 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 g sera pleśniowego
- 1 łyżka majonezu
dodatkowo:
- szczypiorek
- świeżo mielony pieprz
- kawałek sera do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUgotowane i obrane jajka przekrój na pół, następnie oddziel żółtka od białek. Rozdrobnij żółtka i ser widelcem, a następnie zmiksuj je z łyżką majonezu.
- Faszerowanie jajekPrzygotowaną masą nafaszeruj białka jajek. Na zakończenie gotowe jajka posyp drobno posiekanym szczypiorkiem, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną rozdrobnionego sera pleśniowego.
W jaki sposób faszerować jajka?
Przy szykowaniu jajek faszerowanych należy uważać, aby nie zniszczyć i nie rozerwać białek. To one będą trzymać farsz. Gotowy farsz można nakładać łyżką, ale też przełożyć do szprycy czy rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (końcówką do wyciskania kremów) i wyciskać bezpośrednio do wgłębień po żółtkach.
Szykując jaja faszerowane na wielkanocny stół, można ułożyć je na półmisku wyłożonym listkami dowolnej sałaty. Gotowe jajka można też ozdabiać kiełkami lub jadalnymi kwiatami (np. forsycją lu stokrotkami).